Káposztafőzelék és Paradicsomos Káposztafőzelék


A főiskolai/egyetemi év kezdetével a fiatalok többsége ráeszmél arra, hogy táplálkozási szokásuk és étrendjük jelentősen át fog alakulni.

Ez többek között abból adódik, hogy a legtöbbjük a főzés területén vajmi kevés tapasztalattal rendelkezik. A menza étrenddel sokan nincsenek kibékülve, így a kényszer nagy Úr alapon, a gasztronómia területén kísérletezésbe fognak. Akár egyedül, akár szobatársad/lakótársad segítségével a főzés folyamatából, közös kikapcsolódást szolgáló programot alakíthatsz. Ezáltal nemcsak étel kerül az asztalra, hanem főzési tudományod is gyarapodni fog. Ettől az alapgondolattól vezérelve ezentúl arra törekszünk, hogy a fiataloknak egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor ízteles ételek receptjeivel rukkoljunk elő.


Káposztafőzelék

Elkészítés:

Egy szép fej káposztát megtisztítunk, megmosunk, vékonyra gyalulunk, majd 30 percig sós vízben áztatjuk, végül jól kicsavarjuk. A következő lépésben egy kanál olajjal, kevés vízzel fedő alatt puhára pároljuk. Rászórunk egy csokor apróra vagdalt friss kaprot (vagy kevés szárított kaprot), egy kanál lisztet, jól összekavarjuk és feleresztjük vízzel. Ha van inkább húslevessel vagy belefőzhetünk egy leveskockát is, így sokkal jobb lesz az íze. Végül - ízlés szerint - kevés tejjel elhabart tojással is fellobbanthatjuk.

 

Paradicsomos káposztafőzelék

Elkészítés:

Egy fej szép káposztát megtisztítunk, megmosunk, kettéhasítjuk, kivágjuk a torzsáját és kockákra vágjuk vagy legyaluljuk. 30 percen keresztül sós vízben áztatjuk, azután jól kinyomkodjuk belőle a vizet. Ezt követően három kanál olajat felhevítünk, belekavarunk két kanál lisztet, mikor sárgulni kezd, levesszük a tűzről, hozzáadunk egy kis doboz paradicsompürét, jól összekavarjuk a megfőtt káposztával és feleresztjük kevés főzőlével. Beledobunk egy fél csokor vagdal zöldpetrezselymet (vagy szárított petrezselymet), felforraljuk és végül egy fél pohár tejfellel is fellobbantjuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!