Magyar Betyáros


Bográcsban készült jellegzetes fűszeres, húsos magyar ételkülönlegesség.

A betyárokat lovas útonállóként, bujdosóként tartják számon, akiket a 18 és 19 század környékén Magyarországon bujdosó rablóknak tartottak. Valójában a nép érdekeit szolgáló, népi hősöknek tartották őket. A leghíresebb betyárkirály Rózsa Sándor volt.

Hozzávalók:

1 kg lapocka, 4 db sertésköröm, 5-10 dkg sós fehér szalonna, 2 db sertéscsülök, 3 nagy fej hagyma, lebbencstészta, só ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db csípős zöldpaprika, 2 db paradicsompaprika, 2 csipetnyi kömény, 2 db paradicsom, 8-10 cikk fokhagyma szükséges.

Elkészítés:

A csülköt csontozzuk ki és a levágott húst vágjuk kis kockákra. A szalonnával alaposan zsírozzuk ki a bográcsot, és tegyük aljába a csülök csontját. Aztán a köröm, majd az apróra vágott hagymát is tegyük bele. Erre rétegezhetjük a felkockázott csülköt, majd jöhet egy újabb hagymaréteg, amit a kis darabokra vágott lapocka követ. Miután ezzel elkészültünk, szórjuk meg köménnyel, vágjuk rá a paradicsomot, a paprikát, a fokhagymát és sózzuk meg. Lényeges, hogy hideg vízzel engedjük fel, majd lassú tűzön hozzávetőleg három órán át pároljuk. Ne kavargassuk, csak a bográcsot rázogassuk. Amikor majdnem elkészült, a zsiradékot a tetejéről szedjük le, keverjük el a pirospaprikával, majd öntsük vissza a leveshez. Utolsó lépésben tegyük bele a lebbencstésztát, és a kis darabokra vágott burgonyát is. Ennek az ételnek sűrűnek kell lennie. Ha a levét elfőné, kis adagokban pótoljunk utána. Jó étvágyat kívánunk hozzá!