Rétegzett padlizsán


A Kelet Indiából származó padlizsán rokonságban áll a paprikával és paradicsommal.

Rétegzett padlizsán

Kevesen tudják, hogy a padlizsánt (vinettát) tojásgyümölcsnek és törökparadicsomnak is nevezik. Több változata ismert a táplálkozásunkban központi szerepet tölt be. C-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag, igen magas víztartalmú és alacsony energiaértékű zöldség, melyet változatosabbnál-változatosabb módon készíthetünk.

Hozzávalók:

4 db padlizsán, fél kg paradicsom, 6 db zöldpaprika, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 8 dkg margarin, ízlés szerint tejföl és só szükséges.

Elkészítés:

A közepes nagyságú padlizsánokat vékonyan meghámozzuk és karikákra vágjuk. Besózzuk és egy fél óra múlva kinyomkodjuk. A paradicsomot szeletekre, a zöldpaprikát karikákra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk, azután sorban lerakjuk: egy réteg padlizsán, arra paradicsom, tojáskarikák, zöldpaprika, reszelt sajt, amíg a készletből tart.

A padlizsánrétegre margarindarabokat is morzsolunk, a többi réteget csak megsózzuk. A tetejére paradicsomot tegyünk, kevés margarint és öntsük le 1 pohár friss, sűrű tejfellel. Behintjük reszelt sajttal és közép meleg sütőben sütjük. Leves utáni egytálételnek vagy vacsorának is megfelel. Jó étvágyat kívánunk hozzá!