Sertésborda francia módra


Vöröshagymás, tárkonyecetes, köménymagos sertésborda franciásan.

A februári farsangi időszak és általában a tél utolsó heteiben az ételkészítési preferenciák között még toppon vannak a sertéshúsból készült ételféleségek.

A disznóvágásos menük, mint a hurka, a kolbász, a kocsonya lassan egyhangúvá válnak, helyét átveheti például a sertésborda is. A klasszikus magyar elkészítési módján kívül, nézzük hogyan készítik a franciák.

 

Hozzávalók:


8 szelet sertéslapocka vagy sertésborda, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 kanál tárkonyecet, 1 dl olaj, 1 kanál cukor, 2 dl fehérbor, ízlés szerint só, bors és kevés köménymag szükséges.

 

Elkészítés:

 

Első lépésben megpirítjuk az olajban a fölaprózott vöröshagymát, amire rádobjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, majd meghintjük az 1 kanál cukorral. Amint színesedni kezd, megforgatjuk benne az előzőleg besózott és borsozott hússzeleteket, ezt követően pedig rászórjuk a köményt és ráöntjük a 2 kanál tárkonyecetet.

Utolsó lépésben ráöntjük a 2 dl fehérbort, fedő alatt egészen puhára pároljuk, végül pedig zsírjára sütjük. Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálunk hozzá (pl. zöldségköretet), de előtte a mártást áttörjük vagy péppé zúzzuk és forrón a húsra öntjük, illetve külön csészébe öntve a hús mellé kínáljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!